lördag 8 november 2008

Äldre fast yngre?!

Även idag så skiner solen och vinden blåser, men det är ett strålande höstväder som gör att jag blir glad. Vilket privilegium att bara öppna dörren och sedan befinna sig mitt i naturen!

Robin och jag har haft en lång skön morgon. Rasmus är i älgskogen med sin pappa och har det säkert jättebra han också. Här på Gåluvägen har vi en vägförening som ansvarar för skötseln, snöröjning, sandning och städning, och styrelsen sammanträder när behov uppstår. Som idag. Sandningen inför den kommande säsongen är inte löst än, men vi har ett par förslag som ska kollas upp. Min granne Malin, som är ordförande, hade med sig sin dotter Vilma och efter mötet hoppade Robin och jag i ytterkläderna och följde med dem ut. Fredrik, Malins man, höll på att elda vindfällda träd i skogbrynet och barnen hjälpte till att dra ris och annat brännbart till brasan. Det är mysigt att bara vara ute och titta på elden. Dessutom engagerar och fasionerar det både liten och stor.

De som är barn idag ska vara så stora. Till exempel klär man spädbarn i jeans, kan inte vara annat än obekvämt för de små liven som mest ligger ner och även opraktiskt att ha under överdragskläder, vet det efter egen erfarenhet. Barn i förskoleålder kan använda sig av datorer och spelar avancerade spel som ofta har engelska som språk men de kan inte hantera en kniv. Tonåringar vill gärna, ännu hellre än de yngre barnen, frigöra sig från regler och föräldrar och klara sig själva men är de kapabla att sy i en knapp som lossnat och laga annan mat än makaroner och korv?! (Det är ingen dålig mat men kan bli tråkigt i längden.)

Vi som är föräldrar har ett ansvar att se till att kunskaperna, rättigheterna och även skyldigheterna är anpassade till barnets/tonåringens ålder-vilket inte är så lätt i det mediasamhälle som vi lever i, på gott och ont.

1 kommentar:

Britt-Marie sa...

Håller med om jeansen helt och fullt! Det är också uttalat att små barn INTE ska ha jeans, för det är inte bra plagg för deras rörlighet -- jeans är ett vuxenplagg.
Adam som har haft något som för-tidigt-född, där han då inte kunnat ha jeans, eftersom de tryckt på en nerv bak i ryggen och gjort att det gått nervstötar i benen (myroribenen-syndrom) och inte kunnat sitta stilla...
Märks fortfarande att han hellre har mjukbyxor, för jeans blir obekvämt...

Så fram för mjuka kläder på barn!

Tack eller konsten att se saker från en annan sida

Gråt aldrig över en person som sårar dig, bara le och säg: Tack för att du ger mig chansen att träffa nån som är bättre än du!