lördag 14 januari 2012

Medial epikondylit


Har efter ett läkarbesök fått konstaterat att jag har en golfarmbåge. Lustigt att benämningarna på åkommor ändrar sig med vad som är aktuellt. Det har tidigare kallats tennisarmbåge och musarm, men är samma sak alla tre. I mitt fall borde det heta snöslungearm eftersom jag fått mina besvär av att ha dålig teknik när jag körde slungan. Trodde att det var seninflammation i tummen men tydligen så sitter det ända uppe i armbågen. Läkaren konstaterade att efter den hösten som jag har haft, finns det inga energireserver i kroppen och den reagerar på det här viset då. För att bli av med det så är det vila som gäller, och ni som känner mig vet att vila verkligen är min starkaste sida. Min ordinerade behandling är att använda handledsskena och äta inflammationshämmande i tio dagar. Lyder order och håller armen i stillhet, medan resten av kroppen får jobba på som vanligt!

Epikondylit är en inflammation i muskelfästen på insidan av armen strax ovanför eller under armbågen. Tillståndet benämns i vardagslag som golfarmbåge.Dessa muskler böjer fingrar och handled. Besvären kan uppträda plötsligt eller komma smygande med tilltagande smärta.


Inflammationen kan orsakas av att du har överansträngt musklerna med ensidigt upprepade rörelser, exempelvis måla, snickra eller vid datorarbete. I sällsynta fall kan det även uppkomma 
i samband med slag mot armbågen. Ibland hittar man ingen orsak till besvären.


Symtomen är smärta strax ovanför armbågen på insidan. Smärtorna strålar från armbågen oftast ner mot handleden, men ibland även upp mot överarmen. Förutom att det gör ont känns armen ibland stel och svag.
Stelhet och svårighet att räta ut armen på morgonen kan förekomma samt även svullnad och rodnad. Dessutom kan du känna ömhet och värmeökning över muskelfästena.


Prognos
Det kan ta lång tid att bli av med sina besvär.  Risken finns att besvären kommer tillbaka.


Behandlingen
Om du vet med dig att du överbelastat armen, försök undvika fortsatt belastning. Det är ändå viktigt att använda armen så naturligt som möjligt.Vid akuta besvär kan du lindra besvären med kyla. Lägg en ispåse över det smärtande området. Var noga med att inte lägga isen direkt på huden. Egenvård med massage och tvära friktioner över det smärtande området har också en smärtlindrande effekt.


Du kan få hjälp att analysera dina arbetsuppgifter på arbetet och i hemmet. Ibland kan det bli aktuellt med tekniska hjälpmedel.
• Ortos/bandage
• Ortosen/bandaget får inte ge upphov till smärta, svullnad eller kän-
• selbortfall.
• Ergonomiska råd
• Stretching
• Styrketräning 


Om besvären inte avtar trots behandling bör du undersökas av läkare. I vissa fall injiceras cortison vid muskelfästet. I andra fall kan inflammationsdämpande medicin eller sjukskrivning behövas. I undantagsfall kan operation bli aktuellt.


Ergonomiska råd
• Ha respekt för smärtan. Vila eller använd avlastande ortos/bandage.
• Fördela belastningen  och arbeta med båda händerna.
• Alla lyft ska ske nära kroppen. Lyft ej  med utsträckt arm.
• Arbeta med rak handled

• Använd helhandsgrepp för att fördela belastningen på alla finger-
• leder.
• Undvik enformiga och upprepade handledsrörelser. 
• Använd förstorade mjuka grepp på vardagliga redskap.
• Använd verktyg med fjädrande skaft

1 kommentar:

Unknown sa...

Golf- och tennisarmbåge är INTE samma sak. Den ena ( förstnämda) innebär inflammation av armbågens insida (flexorer) den andra armbågens utsida (extensorer). Skulle sluta mkt olyckligt om man blev opererad av någon som blandade ihop dem
Mvh

Tack eller konsten att se saker från en annan sida

Gråt aldrig över en person som sårar dig, bara le och säg: Tack för att du ger mig chansen att träffa nån som är bättre än du!