onsdag 15 augusti 2012

Språkutveckling

Idag möts vi oftare än tidigare via sociala medier och möten ansikte mot ansikte får stå tillbaka. Jag tycker mig se ett mönster. Talspråket slår igenom.

Ett tydligt sådant är alla de förkortningar som kommer  från chat- och sms-språket. Ett exempel på det jag menar är "d e" istället för "det är". Visst jag är fullt medveten om att när det ska gå snabbt så är det regeln ju mindre bokstäver desto snabbare. Och det hänger också ihop med att vi lever våra liv mycket snabbare nu än för bara 15-20 år sedan. Det är massor mer som ska hinnas med på kortare tid, men av vilken anledning  undrar jag? Jag försöker leva långsamt utan alltför många inbokningar på min fria tid.

En annan språkfråga som jag ställer mig är varför många har så svårt att använda de och dem på rätt sätt. Är det också talspråket fel? För oftast säger vi nog dom på båda ställena där de och dem ska brukas. Slarvigt av oss!

För bara några år sedan bakade vi muffins med glasyr på, idag gör vi cupcakes med frosting. Och istället för att skicka ett meddelande så inboxar vi till eposten. Vad i ligger skillnaden? Är det bättre att använda de engelska orden än de svenska? Jag tycker att svenskan är ett rikt språk. Vi håller redan på att förlora våra dialekter så av den anledningen är det värt att fortsätta med de svenska orden.


Inga kommentarer:

Tack eller konsten att se saker från en annan sida

Gråt aldrig över en person som sårar dig, bara le och säg: Tack för att du ger mig chansen att träffa nån som är bättre än du!