De som sätter rubrikerna i tidningarna vill ha löp med uppseendeväckande händelser. Jag hade tänkt låta bli men känner att jag vill uttrycka min åsikt i debatten. Vad menar jag? Jo, att våra barn ska skyddas från både det ena och det andra, medan andra saker är helt ok.
Vi börjar med skolavslutningarna som på något sätt ligger mig varmt om hjärtat, både som förälder och pedagog i svenska kyrkan. Under mina egna år som elev var skolavslutningarna, både till jul och sommar, i kyrkan under låg- och mellanstadietiden. I nuvarande läroplan står det att eleverna ska under sin skoltid känna till bibeln och en del av dess berättelser och även traditionerna om varför vi firar de olika högtiderna i Sverige. Jag kan absolut för min del hålla en skolavslutning utan att den innehåller bön och välsignelse, som skollagen kräver. Vad jag brukar göra är att knyta någon av de aktuella bibelberättelserna till nutid och sätta in dem i dagens elevers vardag. Och javisst, det sjungs psalmer, men det hör till den svenska traditionen och var längre tillbaka i tiden det enda som "vanligt" folk fick sjunga. Att kyrkan är en trevligare lokal och avsedd för framträdande än svettluktande idrottshallar med dålig sikt, stolar och ljud är min privata åsikt, men jag ger mig om någon kan bevisa motsatsen. Min erfarenhet säger mig också att det är inte människor som kommer från en annan tradition och religion som motsäger sig att gå i kyrkan utan det är humanister och ateister. Två gånger om året i ca 45 minuter, kan det vara skadligt?
Nästa grej som jag hakar upp mig på är även det en ickenyhet nämligen att ta bort pepparkaksgubbarna från luciatåget. Den stora frågan borde, om vi ska hålla en enig linje, luciatåg överhuvudtaget, då det delvis har sin tradition i kristendomen. Fast nu är grejen att pepparkaksgubbarna kan vara stötande för mörkhyade människor och därför plockar vi bort dem och även pepparkakor slutar vi att servera.
När jag sedan läser om att Disney måste plocka bort den svarta dockan i sin film om Tomteverkstaden ids jag inte ens skaka på huvudet åt tokigheterna längre.
Vad jag däremot kan reagera på är att varje dag, på varje rast och även under lektionstid så förekommer det mobbning av elever i stort sett alla skolor. Vilka spår sätter det hos den som blir utsatt? I mitt jobb som pedagog i kyrkan försöker jag även visa på alla människors lika värde och att alla har något att bidra med för att världen ska bli ett uns bättre.
Många elever sitter varje dag, flera timmar, vid datorer och har tillgång till internet. Vad är det som de kommer i kontakt med där? Hur många av föräldrarna har insyn? Mycket är gott på nätet men det finns mängder av det motsatta också.
Är det så i dagens Sverige att vi strävar mot att bli "Landet Mellanmjölk"? Ett land som utplånar sina egna traditioner. Mainstream där allt ska vara lika.
Det är nog dessutom bäst att vi ser till att alla butiker slutar spela julmusik eftersom det förmodligen kan anses som hjärntvätt och människor kan i värsta fall uppfatta julen sanna budskap:
Ett barn som föds och ger oss kärlek och glädje!
måndag 17 december 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Tack eller konsten att se saker från en annan sida
Gråt aldrig över en person som sårar dig, bara le och säg: Tack för att du ger mig chansen att träffa nån som är bättre än du!
-
Har efter ett läkarbesök fått konstaterat att jag har en golfarmbåge. Lustigt att benämningarna på åkommor ändrar sig med vad som är aktuel...
-
Jag är ett stort fan av Nalle Puhs citat och delar gärna med mig en del av dem med er: "Kanin är begåvad, sa Puh tankfullt." ...
-
Lite upp till bevis är det för mig att ta mig an en sådan quis som Expressen hade igår, då jag i min profil skrivit att jag är bra på låttex...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar